Mansuhkan undang-undang ‘penjajah’ – Peguam PAS

 

Oleh Syed Mu’az Syed Putra

Post Pic

KUALA LUMPUR: Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat Mohamed Hanipa Maidin berkata perlaksanaan Akta Hasutan 1948 sudah tidak relevan dan undang-undang yang disifatkan sebagai ‘warisan penjajah’ itu harus dimansuhkan seperti mana diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tahun lalu.
Katanya, penggunaan Akta Hasutan 1948 ke atas ‘individu terpilih’ adalah satu pelanggaran terhadap sistem demokrasi di negara ini.
“Akta Hasutan ini adalah akta warisan penjajah, kalau dilihat dari sejarahnya ia diwujudkan oleh British adalah menjustifikasikan untuk mereka mengambil tindakan terhadap orang-orang yang menentang Bristish iaitu golongan yang menentang penjajahan seperti golongan kiri dan golongan agama.
“Jadi salah satu kaedah untuk mengekang kemaraan perjuangan mereka adalah dengan British memperkenalkan akta ini untuk menangkap orang-orang ini sebab mereka kata golongan ini menghasut rakyat supaya lawan British.
“Akta ini kalau kita lihat dah tak relevan lagi sebab itu saya merasakan menteri mencadangkan untuk ia digantikan tetapi cadangan itu dibuat sebelum pilihan raya…jadi kita rasa hairan apabila selepas pilihan raya Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengatakan kerajaan tidak bersedia untuk hapuskan akta tersebut,” katanya dalam temubual ekslusif bersama Antarapos.
Dalam pengumuman pada Julai lalu, Najib berkata, Akta Hasutan 1948 akan dimansuhkan dan digantikan dengan akta baru yang dikenali sebagai Akta Keharmonian Nasional.
Najib berkata keputusan untuk memansuhkan Akta Hasutan dibuat bagi mencari mekanisme yang dapat menentukan keseimbangan terbaik antara keperluan menjamin kebebasan bersuara setiap warga Malaysia dan keperluan menangani kompleksiti kemajmukan yang wujud di negara ini.
Undang-undang baru itu menurut Najib tidak akan menjejaskan kuasa untuk menangani perbuatan seperti mendatangkan kebencian dan penghinaan atau bagi membangkitkan perasaan tidak setia kepada Yang di-Pertuan Agong atau mana-mana Raja.
Ia juga meliputi perbuatan untuk menimbulkan permusuhan antara kaum dan mempersoal apa-apa hak, kedudukan, keistimewaan, kedaulatan atau prerogatif yang dilindungi dalam perlembagaan.
Sebelum ini pemimpin Pakatan Rakyat membangkitkan isu pemansuhan Akta Hasutan dan menggesa Najib menunaikan janjinya yang dibuat sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dan menggantikannya dengan Akta Keharmonian Nasional.
Bagaimanapun Ahmad Zahid yang dilantik memegang jawatan itu selepas Bariasan Nasional (BN) mengekalkan kemenangan dalam PRU13, 5 Mei lalu berkata Akta Hasutan 1948 harus dikekalkan berikutan terdapat sesetengah pihak mendesak supaya akta itu dimansuhkan tanpa memikirkan impak negatifnya.
Katanya, pemansuhan akta itu hanya akan menyebabkan empat perkara utama termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan seperti kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi, kedudukan Raja-Raja Melayu, kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan hak keistimewaan orang Melayu akan disentuh sesetengah pihak.
Akta Hasutan bukan penyelesaian isu perkauman dan hasutan
Menguls lanjut, Mohamed Hanipa yang juga seorang peguam berkata, jalan penyelesaian untuk menangani isu-isu perkauman, agama dan hasutan bukan menerusi penguatkuasaan Akta Hasutan.
“Ini nampak sangat satu janji yang tidak ditepati, janji yang bohong…macam mana awak  kata nak hapuskan tapi tiba-tiba selepas pilihan raya awak kata lain, sebab itu kalau orang kata BN berbohong BN tidak boleh marah sebab ia berlaku sekarang.
“…dan saya rasa kalau hujah dia kata akta hasutan ini kalau dimansuhkan nanti menyebabkan perkara atau kenyataan yang membabitkan isu perpaduan, kaum dan agama akan terus berlaku.
“Bagi saya untuk menyelesaikan masalah itu bukan dengan meneruskan akta ini sebaliknya ia perlu kepada kematangan rakyat Malaysia berbahas tentang isu-isu ini yang perlu kita pupuk, perlu ada kebebasan dan kematangan,” kata Mohamed Hanipa yang juga Ahli Parlimen Sepang menambah perkara itu akan diberi keutamaan dalam sidang Dewan Rakyat yang sedang berlangsung.

Tegas beliau, kenyataan-kenyataan berbaur hasutan dan perkauman pasti akan berlaku walaupun Akta Hasutan tidak dimansuhkan terutamanya apabila ia ditimbulkan pemimpin serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang bersifat rasis.
“Kalau kita guna alasan bahawa jika tiada akta ini berlaku hura-hara kerana persengkatan kaum, persoalannya kenapakah perdana menteri sendiri keluarkan kenyataan apa Cina mahu lagi, laporan Bursa Malaysia dan PERKASA seperti kata kita perlu bakar Bible.
“Ini semua kenyataan menunjukkan bahawa kalau ada atau tidak akta ini pun ia tetap akan berlaku…sepatutnya kalau ada akta ini tidak timbul kenyataan Zulkifli Noordin (bekas Ahli Parlimen Kulim-Bandar Bharu) yang menghina agama Hindu dan tidak timbul kenyataan nak bakar Bible,” katanya merujuk kepada kenyataan berbaur hasutan yang pernah berlaku sebelum ini.
Justeru kata Mohamed Hanipa, sudah sampai masanya untuk akta tersebut ‘dibuang’ oleh pentadbiran Najib.
“Tapi dengan ada akta ini masih ada lagi kenyataan sebegitu dan tiada tindakan dibuat, jadi pelaksanaan yang didiskriminasikan ini dan janji kerajaan untuk hapuskan menunjukkan akta ini dah tak relevan.
“Saya merasakan akta ini sudah sampai masanya untuk kita buang, adakah akta ini yang menyebabkan berlakunya masalah perkauman atau pihak lain yang menyebabkan ketegangan itu berlaku,” jelasnya lagi.
Putrajaya perlu ajak pembangkang dan pihak berkaitan berbincang
Mengenai Akta Keharmonian Nasional yang akan menggantikan Akta Hasutan 1948 menurut wakil rakyat penggal pertama ini, beliau tidak boleh memberikan sebarang komen memandangkan maklumat mengenai kandungan undang-undang baru itu belum diperoleh.
“Kita diberitahu akan diwujudkan akta baru, Akta Hasutan dihapuskan dan diganti dengan Akta Keharmonian Nasional. Kita pun tak boleh nak komen sebab tidak tahu apa bentuk atau kandungan akta tersebut.
“Tapi yang jelas apabila kerajaan dah mengatakan akan hapuskan (Akta Hasutan), bagi saya dari segi undang-undang telah mewujudkan tanggapan kepada rakyat dan sepatutnya kamu (kerajaan) tak kuatkuasakan akta ini tapi dalam keadaan belum dihapuskan mereka-mereka dah ditangkap bawah akta yang sama.
“Malangnya mereka yang ditangkap dilihat kritikal kepada BN, menyokong Pakatan Rakyat. Yang ini kita rasa pelik, sepatutnya bila kata nak hapuskan jangan ada pendakwaan sementara nak hapuskan,” tegasnya.
Mohamed Hanipa turut mencadangkan agar pentadbiran Najib memanggil wakil daripada Pakatan Rakyat dan pihak berkaitan sekiranya serius untuk menyelesaikan masalah tersebut.
“Kalau kerajaan betul-betul serius untuk selesaikan masalah ini kerajaan mesti panggil pembangkang dan pihak lain untuk kita bincangkan tentang perkara ini.
“Dalam zaman terbuka ini kita sudah tak boleh nak sorok isu-isu seperti ini kerana ia isu-isu yang perlu kita berbincang,” katanya.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s