Tukar agama: PAS kata tak wajar minta pendiriannya

Post Pic

Oleh Syed Mu’az Syed Putra
KUALA LUMPUR: Pemimpin PAS terus mengelakkan diri daripada polemik yang timbul berhubung pindaan Seksyen 107(b) Rang Undang-undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan) 2013 yang membenarkan pertukaran agama kanak-kanak kepada agama Islam.Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat Mohamed Hanipa Maidin berkata tidak sewajarnya soalan sama ada pindaan itu wajar atau tidak dihalakan kepada parti itu tetapi sebaliknya pentadbiran Datuk Seri Najib Razak perlu menjawab dan menjelaskannya kepada rakyat.

Ini kerana menurut beliau, Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) (Pindaan) 2013 digubal kerajaan pusat dan ia tidak sewajarnya melibatkan parti itu.

“Undang-undang ini dibawa oleh kerajaan, saya rasa kerajaan patut jawab perkara ini dan bila kerajaan tarik balik menunjukkan kerajaan tidak berani untuk berhadapan dengan rakyat tentang isu ini.

“Ini PAS tidak terlibat, ini melibatkan kerajaan jadi saya rasa sebarang keputusan dibuat kerajaan maka kerajaan yang harus jelaskan dan kami pihak PAS tidak wajar dilibatkan dalam perkara ini,” katanya dalam temubual bersama Antarapos.

Tambah wakil rakyat penggal pertama ini, desakan pemimpin BN agar PAS menyatakan pendirian adalah tidak wajar kerana ia bukan dicadangkan oleh parti itu.

Justeru kata Ahli Parlimen Sepang ini, tiada keperluan untuk PAS membincangkan dan meneliti rang undang-undang berkenaan selepas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan penarikan undang-undang selepas mendapat bantahan banyak pihak.

Katanya, PAS hanya akan menyatakan pendirian berhubung perkara itu sekiranya rang undang-undang itu dibentangkan semula oleh pihak kerajaan

“Akta ini telah ditarik balik, jadi kita tak perlu nak bincanglah…kita nak bincang benda yang tiada nak buat apa.

“Itu tunggu, kalau ia dibentangkan semula baru kita buat pendirian,” katanya.

Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) (Pindaan) 2013 dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat dua minggu lalu menetapkan persetujuan satu pihak memadai bagi ibu atau bapa menukar agama anak-anak bawah umur kepada agama Islam.

Pindaan tersebut menerima kritikan hebat daripada pemimpin Pakatan Rakyat dan parti komponen Barisan Nasional (BN).

Baru-baru ini, pelbagai pihak gesa kerajaan mempertimbangkan hak ibu atau bapa untuk mengizinkan anak yang berusia bawah 18 tahun memeluk agama Islam seperti terkandung dalam Seksyen 107(b) rang undang-undang itu.

Kaji semula sebelum dibentangkan dalam Dewan Rakyat

Sementara itu Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berkata perbezaan bercanggah yang diberikan oleh pihak kerajaan mengundang pelbagai persoalan tentang status keputusan pindaan rang undang-undang itu.

“Sebelum tarik balik ia sendiri sudah tiada ketentuan, satu kenyataan Datuk Seri Nazri Aziz bahawa sudah ada keputusan di peringkat Kabinet pada 2009 iaitu mesti mendapat persetujuan daripada kedua-dua pihak (ibu dan bapa).

“…tiba-tiba rang undang-undang yang dibentangkan hanya untuk mendapat persetujuan salah seorang, jadi timbul satu perkara yang sangat bercanggah antara rang undang-undang dan keputusan Kabinet,” katanya.

Kata Ahli Parlimen Pokok Sena ini, kemungkinan proses pembentangan rang undang-undang itu dibuat tanpa merujuk kepada keputusan Kabinet sehingga menimbulkan tanggapan negatif dalam kalangan rakyat.

Justeru beliau meminta agar kerajaan mengkaji dan meneliti semula rang undang-undang itu sebelum dibawa untuk pembentangan dalam Dewan Rakyat.

“Saya nak katakan bahawa pembentangan rang undang-undang itu selalu dibuat tanpa merujuk kepada keputusan Kabinet dan satu tindakan yang saya fikir (menunjukkan) pengurusan pentadbiran yang sangat lemah.

“Khususnya bagi pihak peguam negara ini saya fikir ini menunjukkan kelemahan di peringkat Jabatan Peguam Negara tanpa menyemak kepada keputusan Kabinet dan akhirnya timbul krisis dalaman BN sehingga memaksa Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin (Yassin) tarik balik rang undang-undang itu.

“Jadi kami tidak boleh buat apa-apa pendirian, saya minta kerajaan bincang dulu secara masak sebelum bawa untuk pembentangan,” katanya.

Sumber: http://antarapos.com/v1/index.php?q9nan56SpKPkoObnaNGXpVvZn7WkbpdjZQ=%3D#.Ud68ZrXVgQo.facebook

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s